KÄYTÄNNÖN OHJEITA VEGAANIMATKALAISELLE

Matkustamisessa on aina omat haasteensa ja vielä enemmän, kun haluat myös syödä hyvin. Tässä on sinulle muutamia hyviä käytännössä testattuja ohjeita. Nämä ohjeet on koonnu Rauno Moilanen. Ohjeet on testattu käytännön elämässä ja matkoilla noin 20 vuoden aikana. 

Nälkäisenä ei ole kiva matkustaa. Näiden vihjeiden avulla voit olla hyväkuntoinen ja onnellinen koko matkan ajan sekä kotiin palatessa edelleen energinen. 

Jos jonkun ravintolan ruokalistalta ei löydy ensikatsomalta mitään houkuttelevaa vaihtoehtoa, se kertoo paljon millaisia raaka-aineita siellä on käytössä.  Pyytäessäsi kokki voi yleensä tehdä tarjolla olevista raaka-aineista sinulle oman annoksen. Se on yleensä lounaan hintainen, vaikka et olisi liikkeellä lounasaikaan. Ravintoloissa saa kasvisruokaa, kun vain pyytää. Jos kokki tai tarjoilija ei ymmärrä sinua, niin sitten kannattaa vaihtaa paikkaa.  Yleensä ravintolasta löytyy salaattiaineksia, vihanneksia ja juureksi, niistä hyvä kokki voi loihtia aterian. Valmiin aterian päälle voit laittaa hyvää luomukasviöljyä ja suolamyllystä suolaa, niin ateriasi on todella maistuvaa.

Koko ajan tulee lisää kivoja mehubaareja ja kasvisravintoloita. Ongelmana on se, että niissä usein tarjotaan papumössöä, linssimössöä, kuumennettuja kasviksia, marjoja, hedelmiä, monesti myös maitotaloustuotteita pirtelöissä, juustoja, pastaa…  Kehosi kannalta siis kuollutta ruokaa. Joskus joudut syömään sellaisiakin ruokia. Huomaat silloin olossasi, kuinka huono ruoka vaikuttaa koko olemukseesi ja jaksamiseesi.

Voit myös vieraile lähes kaikissa marketeista löytyvissä salaattibaareissa, joista voit kerätä omanlaisesi salaatin helposti. Muista laittaa kasviöljyä ja suolaa päälle, ehkä myös sinulle sopivia mausteita, niin ruoka on silloin helposti valmis.

Siksipä on hyvä ottaa mukaan seuraavat ruoka-aineet, lisäravinteet ja laitteet. Silloin matkastasi tulee aina onnistunut.

 1. pH-tippa veden alkalisointiin
  1. Osta lähikaupasta lähdevettä. Vettä kuluu noin 3 – 6 litraa per päivä. Yleensä haen vedet lähikaupasta, heti kun saavun uuteen majoituspaikkaan. Ostan sitä saman tien riittävästi.
  2. Voit tiputtaa pH-tippoja heti yhden päivän aikana tarvitsemiisi vesipulloihin, silloin alkaliset vedet ovat valmiina.
 2. pH-emäsjauhe kehosi alkalisten mineraalivarastojen täydentämiseen ja matkarasitusten aikana syntyneiden happojen neutralisointiin. Ota pieni pussi, johon lasket teelusikallisten tai sen mitallisten määrän, minkä arvioit matkasi aikana tarvittavan.
  1. Laita jokaiseen juomaasi vesilitraan vähintään ½ teelusikallista pH-emäsjauhetta. Reissussa tulee aina enemmän happoja kehoosi kuin kotona. Maksimissaan ota yksi teelusikallinen emäsjauhetta per litra. Mikäli haluat tyhjentää suolistoasi, niin ota pH-emäsjauhetta vaikka 4 teelusikallista per litra ja juo koko litra alkalista vettä kerralla. Sitten kannattaa olla kohtuullisen lähellä vessaa tai ainakin tietää missä sellainen on. Joskus voi tulla todella kiire vessaan tämän alkalisen juoman nauttimisen jälkeen.
 3. Himalajansuolaa tai merisuolaa matkapussissa mukaan, esim. pieni sulkijalla varustettu muovipussi tai pieni suolapurkki on kätevä mukana. Ota hienoa suolaa juomia varten. Suolamyllyyn laitetaan karkeaa suolaa, joten ota oma suolamylly mukaan tai käytä ravintoloissa olevia suolamyllyjä. Suolamyllyllä saat parasta mahdollista tuoretta suolaa salaattisi tai jonkin muun ruuan päälle. Suolamyllyllä tehty on paljon paremman makuista, etenkin salaatin päällä.
  1. Laita oman makusi mukaisesti esim. himalajansuolaa jokaiseen juomaasi vesilitraan. mutta ainakin sen verran että maistat suolan vedestä.
 4. Pieni pullo luomuoliiviöljyä, moni ruokailu on pelastettu, kun lorautat reippaasti öljyä ruuan päälle ja sitten pyöräytät muutaman kierroksen suolaa suolamyllystä.
  1. Öljyä voi löytyä pyytäessäsi myös hotellin keittiöstä. Maku ei välttämättä ole niin hyvä, joten ota myös oma pullo mukaan, jos vain matkalaukkuun sopii. Saatat löytää myös lähimmästä paikallisesta luomukaupasta itsellesi oman pullon.
  2. Öljyä voit laittaa reilusti esim. keittojen ja puurojen päälle. Lisää hyvää suolaa ja ruoka on valmis! Keittoihin sopii öljyn kanssa moni muukin mauste suolan lisäksi.
  3. Makeanhimon yllättäessä tai jos tulee kesken kaiken nälkä hankalassa paikassa, niin ota vaikka suolakiteitä suuhusi ja imeskele niitä. Juo päälle litra vettä. Öljyhuikallakin saat nälän hetkeksi taitettua ja makeanhimokin menee ohi.
 5. pH-savi auttaa kehoasi mineralisoitumaan ja puhdistumaan, myös suolistobakteerit saavat oikeita maamineraaleja suoliston toiminnan edistämiseksi. Kun juot savivettä, niin sinulle ei tule kramppeja liikunnan tai levon aikana.
 6. pH-viherjauhetta voit juoda suola- ja emäsjauheveden joukossa etenkin silloin, kun et ehdi muuten syödä. Jos laitat mukaan myös hiukan savea, niin sekin on OK. Matkalla on tietenkin mietittävä ajankäyttöä ja myös helppoutta.

Tarvitsemasi laitteet

 1. vähintään 2 kpl litran vetoisia juomapulloja
 2. tiskiharja tai pulloharja pullojen pesua varten
 3. terävä linkkuveitsi
 4. Pitemmälle matkalle ohut leikkuulauta, terävä keittiöveitsi ja pieni juuresveitsi tai käytä toisena veitsenä linkkuveistä.
 5. muutama kertakäyttölautanen
 6. retkihaarukka ja -veitsi
 7. Vedensuodatuskannun suodatussuppilo-osa ja suodatuspatruuna, niin saat alkalista vettä ja monista huonommistakin lähdevesistä paljon paremman makuista. Jos käytät alkalisoivaa pH-vesikannuamme, niin silloin et välttämättä tarvitse pH-tippoja. pH-tipat ovat kätevät etenkin lyhyillä matkoilla ja retkillä.

LISÄVINKKI:

pH-vesikannun suppilon käyttö on kätevä vaihtoehto. Osta iso noin 5 tai 10 litran vesipullo. Leikkaa linkkuveitsellä pullon kapea osa pois ja pane suodatinsuppilo siihen pullon kaulan tilalle. Näit saat samalla vesisäiliön majoittumisesi ajaksi.

Näillä vihjeillä saat syötäväksesi hyvää ruokaa ja juotavaksesi alkalista vettä. Et ole pelkästään matkakohteesi ravintoloiden varassa. Öljyt ja suolat ovat retkeillessä ne keskeisimmät mukaan otettavat, koska niitä ei välttämättä ole uudessa majoituspaikassasi tarjolla.

Usein minulla on matkalaukussa valmiina yksi täysi viherpirtelöpirtelöpullo, josta saan ensimmäisen aterian saapuessani hotellille. Lähikaupasta tai lentokentältä kannattaa ostaa vesipullo, vallankin jos saavut kohteeseen yöaikaan. Yöllä ei majoituspaikassasi ole tarjolla välttämättä muuta kuin suihku ja sänky.

Muista siis pitää nesteytys kunnossa, aina tietenkin mineraalien ja viherjauheen maustamalla vedellä. Näin on kiva palata kotiin onnistuneen matkan jälkeen. Olet oikeasti virkistynyt ja jaksat tehdä mitä ikinä tarvitseekaan. Hyvää matkaa!

Quick Navigation
×
×

Cart